Facebook

Моно Петра

Манол Петров е роден 1973 година във възрожденския град Панагюрище.
През 1989 година семейството му е експулсирано от България и се установява в Париж; градът, в който художникът завършва средното си образование.
През 1990 година Манол Петров приема псевдонима Моно Петра (в превод – „самотен камък“). Взима го от стихотворение на своя баща, Петър Манолов – български поет, дисидент.
С приемането на името Моно Петра идва ред и на първата изява пред публика – галерия Борис Грал излага картината „Албинос“.
По-късно авторът е включен в много на брой общи изложби в парижки галерии.
През 1993 година Моно Петра прави първата си самостоятелна изложба в читалище „Славянска беседа“, а след това и две изложби в галерия „Ломи“, които предизвикват голям интерес.
Така през 1995 година художникът получава покана за самостоятелна изява от Софийска градска художествена галерия.
На публиката се представя емблематичната изложба „Патриарси и проститутки“.
Картините биват разпродадени още на самото откриване, подобно на тези от предишните две изложби.
Следват множество самостоятелни изяви на Моно Петра в частни галерии, както у нас, така и в чужбина.

През 2001 година галерия „Зелена котка“ представя Моно Петра пред белгийската публика. Не закъснява и покана от аукционна къща „Кампо и Кампо“, която днес авторът посочва като връх в кариерата си.

През 2011 година Моно Петра създава артикулът „Пасибокс“. Това е уникалният начин на автора да комерсиализира своето изкуство и да го направи достъпно за по-широк кръг от хора. Пасибоксът представлява cd-кутия, чието съдържание се изразява в авторско произведение, поставено в паспарту.
За да популяризира иновативния си продукт художникът наема зали в най-добрите хотели по целия свят; там, където и за публиката, и за домакините, гостуването на Моно Петра е чест.
Настоящата изложба, която Моно Петра и Арт Галерия „Сердика“ представят, се приема добре както от публиката, така и от колекционерите на изобразително изкуство. С 23те картини, представени в галерията, авторът заявява началото на цикъла „Стъпки“.
За работата си по темата той казва: „Останах изненадан от това, че един толкова разпространен мотив в цивилизацията ни не съществува в света на изобразителното изкуство. Има единични работи, занимали един или друг художник, но цялостно представяне на следите оставени от живите същества, следите от хора или животни, липсва. Следите намират своето място в литературата, фотографията, окултните науки, където се сетите, но не и в изобразителното изкуство.“
Тази изложба е своеобразно начало, даващо заявка за бъдещи изложби: „Първата ще бъде „Стъпките на Тора“, следват „Пеещи пясъци“ и ако остане време през годината – „Пагурите““, обещава авторът.