АВТОПОРТРЕТ

„Автопортрет” е първата ми самостоятелна изложба и съдържа част от осемгодишното ми творчество в сферата на фотографията. Проектът е финансиран от Национален Фонд Култура програма „Дебюти’’ раздел „Визуални и дигитални изкуства’’. В него съчетавам фотографии, една живопис и една скулптура. Проектът е представен под формата на изложба в градовете София, Петрич и Пловдив. Към него е издадена фотокнига „Автопортрет”, която е част от изложбата.

Фотографиите показват пътя, който съм изминала и пътя, по който вървя. Път на емоции и чувства излизащи от моите страхове, стремежи и мечти. Те са опит да уловя миг на хармония или на безпорядък в хаоса на времето. Името „Автопортрет” е метафора, с която казвам, че всичко което правя е отражение на мен и на моите най-дълбоки ценности.

В изложбата засягам няколко теми, като акцентите са човекът, природата, свободата и любовта. Представям ги в детайли и дълбочина. Като първостепенна за мен е Любовта – показана като най-висша ценност, като крайна цел и утопия. Тя е в основата на всичко, което градим. Човекът – е объркан, търсещ себе си някъде там във времето и пространството. Той е мое олицетворение, с него показвам себе си и всеки един от нас. Природата – показвам и в мащаб и в макро детайл, като наш дом и като малка частица, която можем да употребим. В темата разкривам общата ни връзката с природата и връзката ни с модерния свят. Единичните „истински автопортрети” – ни напомнят, че човека е и тяло, тяло чрез което възприемаме усещанията и чувствата спотаени дълбоко в нас. Включила съм и фотографии вдъхновени от импресионизма. Те отговарят на моите търсения и сънища. Показват светлината във вътрешните ми борби, в опит да усиля още замисълът заложен в проекта:

Всичко, което правим е отражение на самите нас – наш Автопортрет.

Еми Куртова

 

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart