Международна изложба графика

DOUBLE VISION
и

БЕТОННИ ЦВЕТЯ

графика и рисунка

на Румяна Карастамова


Международна изложба графика DOUBLE VISION
Международната програма за обмен на графики в Индия (IPEPIndia) е инициатива с нестопанска цел, чрез която художници графици споделят своята работа с колеги от различни краища на света. В нея могат да участват както утвърдени автори, така и млади художници. Всяко издание се ръководи от куратор, който определя тема и селектира 40 от изпратените проекти. Одобрените създават произведения си в класически графични техники в тираж от 46 отпечатъка.  Целият тираж се изпраща на организаторите, след което всеки участник получава колекция с 40 отпечатъка (по един отпечатък от всеки участник) и ги представя в страната, където живее и твори.

https://www.ipepindia.com › wp-content › uploads

В настоящата изложба можете да разгледате селектираните произведения от изданието на IPEPIndia от 2020 година  DOUBLE VISION с куратор Ситара Чоуфла (Индия). В него участват 37 художници графици от 13 страни. Румяна Карастамова е българското участие в проекта.  Това е първото издание с българско участие и първото представяне на колекция от IPEPIndia в България.

 

Ситара Чоуфла, куратор

За проекта DOUBLE VISION (Двойно виждане) Ситара Чоуфла споделя:
„На езика на медицината двойното виждане, т.нар. диплопия, е състояние, при което човек вижда две изображения на един-единствен предмет. Има няколко възможни причини за това състояние, от проблем при роговицата на окото до мозъчна травма, причинена от удар в главата, а понякога до него води и стрес. Каквато и да е причината, резултатът е виждане на размазано или двойно изображение – на оригинала и неговия „призрак”. Шепот или затъмнен спектър на първоначалната форма, който нарушава възприятието на зрителя и го обърква, не позволявайки му да различи това, което наистина присъства, от това, което го няма.“

Като допълва: „Този умишлен дуализъм съвсем не е чужд и на графиката като процес. Превръщането на изображението върху работната повърхност в отпечатък, минаването на едно изображение през няколко слоя и умишленото неправилно подравняване на отпечатаното изображение с цел създаване на експериментален ефект са все трикове, присъщи на творческия печат, използвани при създаването както на визуална, така и на разказвателна дълбочина.“

Проектът „Двойно виждане” е представен както като концептуална, така и като техническа провокация, предразполагаща към игривост в търсенето на собствената ни вътрешна дуалност. Румяна Карастамова е българското участие в проекта.

 

Бетонни цветя – графика и рисунка
В пост-социалистическият градски пейзаж монументите, останали от предходният режим играят основна роля. Те запълват пространството около нас не само в градовете, но и извън тях. В цяла Източна Европа можем да намерим огромни конструкции, направени от тонове бетон, извисяващи се в иначе спокойният природен пейзаж. Те създават усещане за възхвала на предходният режим. Днес повечето от тях са занемарени, изоставени и неподдържани. Някои са дори ограбени, докато не остане само тяхната конструкция. Техните остри, тежки форми, по някакъв странен начин хармонират с нежността на природата. Сивият цвят на бетона, подгизнал от множеството дъждове, на фона на синьото небе и зелени поляни. Твърдата, конкретна форма на металната му конструкция – с нежните форми на листа и треви. В своите композиции търся тази хармония, като за основа използвам цветето – символ на нежност, крехкост и преходност. Изобразяването му като бетонна конструкция в строги геометрични форми контрастира с неговата същност, представена чрез изкуството на икебаната. Благодаря на Валентина Герова и Мария-Марчела Колева автори на композициите от икебана.

Румяна Карастамова

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart