Диво

Дивото се завръща.

Дивото дебне отвсякъде.

Дивото е във всеки човек.

Дивото е онова, от което най-много се боим.

Мислим, че сме го опитомили, че е останало в миналото.

Че примитивното вече не съществува.

Но под повърхността,

под красивата фасада,

то е в нас.

Добре е да знаем, че е там.

Да не се страхуваме, а да сме наясно.

С нас.

Със света.

Да не се учудваме.

Дивото е силата, която движи Света.

Движи ни и нас.

 

Венцислав Диков

 

С образи и звуци Венцислав Диков ни провокира без страх да се срещнем с дивото в нас.

      “Състоянията на ума и необятната вселена на подсъзнанието са неизчерпаем източник за моята творческа лаборатория. Изследвам състоянието, в което умът упълномощава тялото да твори, приканяйки обектите с неясно предназначение населяващи подсъзнанието, да излязат на преден план.

      Връзката между човек и предмет може да е толкова дълбока, колкото връзката между човек и човек, дори по-дълбока. Без вербално общуване остава само есенцията – човекът, чувстващ и отразяващ. Не е необходимо предметът да е с определена функция, за да привлече вниманието на наблюдаващия, точно обратното – липсата на ясно предназначение задейства любопитството. Любопитството създава връзка. Картините нямат смисъл и цел сами по себе си. Смисълът се появява тогава, когато бъде установена връзката.“

„Стилът на Венцислав Диков е разностранен – eдновременно фигуративен и абстрактен. Графичният аспект също присъства осезателно в творчеството му. Впечатлен съм от чистотата на рисунъка на отделните персонажи. Композициите се характеризират с богата вариантност от геометрични и недотам стандартни, причудливи форми. В добавка, почеркът  на художника се откроява с елегантна, прецизна до съвършенство, графична линия. Съвкупността от изредените елементи  въвлича публиката в самобитната, емоционално-наситена  вселена на твореца, в която всеки от нас пътува подсъзнателно към други, неоткрити светове“. 

Джери Делфос

Куратор, основател и собственик на Espace Аrt Gallery, Брюксел

 

 

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart