АНА КОСТОВА

IN COLOR SPACES

Ана Костова често намира поводи за творчество в обекти от природата и тяхното движение. Така тя създава аморфни форми, провокирани от движението на птици и хора, както и от застиналата динамика в дървесните корени, клони и каменни отломки. Натурата е интересна за Ана, но не и сюжетността, затова като градивен елемент на композиционните си търсения тя избира фрагменти, в които е пресъздадено усещане за движение, уловено от природата.

 Изложбата „In color spaces“ презентира този художествен стремеж чрез различни картини и колажи. Костова комбинира особеностите на познати обекти в нови, абстрактни форми, предизвикващи различни асоциации. Този подход се отразява например в картините „Ваза“ и „Основна форма“. Характерен за нейните творби е силният, контрастен и жив цвят, който подчертава формите и създава усещането за пространство. Така изложбата подтиква да се потопим в цветно пространство изпълнено с аморфни и геометрични образи.

Освен живопис, Ана Костова създава триизмерни обекти. Тя материализира абстрактните форми, изграждащи живописните ѝ платна, в пространството. Те се отклоняват от плоскостта на платното в релефни, свободно стоящи живописни скулптури.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart