Изложбата е част от втория панел събития на

СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ 2023

 

Изложбата ПРЕПЛЕТЕНО е авторски проект на Даниела Тодорова, втората  поред в годината на нейния 60 годишен юбилей след успешната изложба в галерия „Средец“ на Министерство на културата. Тя е автор с утвърдено име в сферата на хартиеното изкуство  и куратор на СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ. Този проект е част от раздела „Самостоятелни изложби“ и е заключителното събитие в тазгодишната програма на фестивала, отбелязвайки отново  шестото десетилетие на своя куратор и създател.

Мястото на изложбата е подбрано не случайно. Галерия „Сердика“ се намира в сърцето на стара София – Женски пазар, само на 50 метра от мястото където авторката е родена и отраснала.  Проектът е посветен на тема вълнуваща авторката от години, свързана с преплитането на време, пространство и форма на изразяване. Колекцията съдържа свитъци и пана, допълнени от инсталация обединяваща цялото пространство. Изложбата се превръща в едно цяло произведение в което всеки отделен елемент допълва останалите. Свитъците са едно от най-предпочитаните форми от авторката в цялото и творчество носещи не само послания и изображения, но често са част от големи пространствени инсталации. Комбинацията от хартиени и релефни фрагменти допълва усещането за движение и лекота, което тя иска да внуши.

За нея тази изложба e дълбоко емоционална, преплитаща минало и настояще, спомени и мечти, символизъм и абстракционизъм, вплетени във фрагменти и структури. Произведенията са изградени от японски и корейски ръчни хартии, вплитащи конопени и ленени влакна, фрагменти от стари книжни издания, ефирни растителни елементи и малки свитъци с откровения. Произведенията носят деликатни релефи и структури, характерни за стила на авторката. Внушението на естествените цветове на хартията подчертава нейния афинитет към природните структури, обогатени със символични релефи.

Творческият ѝ път започва в сферата на монументалните изкуства с редица награди за изкуството в архитектурата в България и чужбина. През 2008 г. във Финландия  е пленена от възможностите на хартиеното изкуство и това е доминиращо в нейното творчество през последните 15 години. Характерни са произведенията в естествена белота и фини структури, отправящи различни послания.

За този проект Даниела Тодорова споделя:

„Основен фокус в цялото ми творчество, независимо от медията, са духовните послания, втъкани в символични произведения. В годините съм преминала през различни медии; графика, карикатура, живопис, стъклопис и иконопис. Преди почти 20 години открих неподозираните възможности за създаване на голямоформатни произведения, носещи лекота и виталност, чрез езика на този древен материал хартията. Това и до днес е любимата ми медия на която посветих години не само за себе си, но и за редица артисти от цял свят. Вярата ми в единството и срещата на съдба и реалност е в основата на този проект, носещ символичното име ПРЕПЛИТАНЕ.

Посланията, които отправям са част от усещането ми за символизма и чистота във Вселената, което е мое кредо. Белотата и естествените нюанси от кремаво до златисто кафяво, изразяват преклонението ми към истинските неща в живота и нашата Земя, скътала древни знания чрез символи и знаци, покрити от прахът на Времето.

ПРЕПЛЕТЕНО е откровение,  носещо началото на дълъг разказ за живата памет, която ни заобикаля и ни носи информация от дълбока древност. Мястото където съм родена е най-старото тържище в Европа, което не е променило мястото си и до днес и е било важно социално място в СЕРДИКА. В спомените това място е обляно със светлина и багри на изобилие. Това е безценно богатство не само за нас и но за тези които идват след нас.  Вярвам във вечната зависимост от минало и бъдеще, срещащи се в настоящето, част от което сме ние.“

Изложбата е реализирана с финансовата подкрепа на Програма „Едногодишен грант’22“ на НФК и Културен календар на Столична община.

С подкрепата на:

Национален фонд култура

Столична община

Пазари Възраждане

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart