CLAYPUNK

Изложба на студенти от ателиетата на Керамика НБУ

Ръководители на проекта:

проф. д-р Моника Попова,

ас. д-р Виолета   Заранкова,

преп. Алина Папазова.

За поредна година галерия „Сердика“ ще бъде домакин на изложбата на ателиетата Керамика НБУ. В изложбата ще бъдат представени пластики от есенния семестър на 2023/2024 г. на студенти от бакалавърска програма „Визуални изкуства“ с модул „Керамика и порцелан. Дигитални форми“, както и магистри от програма „Керамика и порцелан. Съвременни и дигитални форми“.

Заглавието „CLAYPUNK” носи препратка към калифорнийското „фънк“ арт движение на 60-те и 70-те години на XX в., в което различни художници и художествени кръгове  се противопоставят на безпредметността в абстрактния експресионизъм. В областта на керамиката се появяват художествени произведения, които си позволяват да излязат от границите на приложното изкуство и занаята и по един абсурден и хумористичен начин коментират социално-политически и актуални за тогавашното общество теми. Визията на творбите им е в синхрон както със значението на думата funky (“неприятна миризма“), така и експерименталния дух и ритъм на фънк музиката.

Подобно на тях, но в много по-малък мащаб, поставени в абсолютния underground на художествената арт сцена, студентите на ателие „Керамика“ на НБУ работят против наложените стандарти за „академично“, действайки експериментално, наивистично, често с груби и сурови текстури и визия. Това се дължи на цялостната пънкарска енергия на утвърждаване на лична свобода по време на работния процес в ателието, както и на човешка и творческа необходимост от изваждане на дълбоко потиснат детски свят.

Текст: Алина Папазова

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart