101 карикатури, 101 смешинки

Галерия „Сердика” представя 14 български карикатуристи, които  показват своето намигане към столичната публика за предстоящите зимни празници, веселите ситуации около тях и радостта на малки и големи от новогодишните изненади.

В „101 карикатури, 101 смешинки“ ще видим  творби на 14 известни имена в българската карикатура – Чавдар Николов, Ивайло Цветков, Йовчо Савов, Трайко Попов, Ириен Трендафилов, Цочо Пеев, Алла и Чавдар Георгиеви, Мая Чолакова, Милко Диков, Генчо Симеонов, Валентин Георгиев, Валери Александров, Никола Георгиев – Кайо, Любомир Михайлов.

Периодът на експозицията е от 11 декември 2019 г. до 10 януари 2020 г. и така арт пространството на галерия „Сердика„ на Женски пазар ще посрещне Новата година с усмивка.

Освен, че ще се насладят на забавния творчески поглед към предстоящите празнични дни, посетителите на галерията, ще могат и да подарят усмивка за Коледа, тъй като карикатурите в тази експозиция ще се предлагат на достъпни цени.

Изложбата „101 карикатури, 101 смешинки“ събира 14 изявени български творци в карикатурата, доказали се през годините, зад гърба на които стоят много персонални изяви по света и у нас, множество престижни награди и признания. Много от тях са били и в журита на най-големите световни изложби на карикатурата.

„За нас е цяло щастие, че успяхме да съберем тези творци-индивидуалисти заедно в една зала, за да разтопим сърцата на зрителите. Идеята за „101 карикатури, 101 смешинки“ е в продължение на цикъла „101 рисунки“, който галерия „Сердика” стартира миналата година за Коледа. Първата изложба обедини изтъкнати български художници и студенти от Националната художествена академия. И този път целта е да позволим изкуството да бъде за всеки, който иска да направи подарък за Коледа и да притежава оригинална творба на български творец на достъпна цена.“, каза Драгомир Димитров, изпълнителен директор на Пазари Възраждане ЕАД, дружеството, което стопанисва Женски пазар и галерия „Сердика”.

„Карикатурата е едно крехко дръвче, което расте на воля, необгрижено, на суха, песъчливо-скалиста почва. Вечно зелено, вечно разлистено, и пролет, и лято, и есен, и зима. Дръвче с няколко клончета – бодливото клонче на политическата сатира, сгърченото клонче на черния хумор, вечно цъфналото на белия хумор, клончето на пародиите и метафорите на умозрителната карикатура и вечно недоволното от живота клонче на социалната карикатура. Можем да сме благодарни на галерия „Сердика“, че в тези студени дни на зима ще бъде прозорец към дръвчето на карикатурата“, казва Любомир Михайлов, един от авторите в „101 карикатури, 101 смешинки“ и допълва, че хуморът, празничното настроение и веселието в карикатурите, които ще бъдат показани в галерия „Сердика“ ще разчупят леда в сърцата ни и ще ни припомнят, че всъщност всички ние сме седнали на една маса.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart