DA Fest[7]

От 22 до 26 октомври  2019 г., галерия „Сердика” представя изложба, част от  седмото издание на Mеждународния фестивал за дигитални изкуства DA Fest, организиран от Национална художествена академия и Фондация DA Lab. Куратори са Венелин Шурелов и Галина Димитрова-Димова.

Фестивалната програма събира заедно изтъкнати творци от международната художествена сцена и млади автори. Много от чуждестранните участници идват за първи път в България, което дава уникален шанс на публиката да се срещне лице в лице с тяхното изкуство.

В галерия „Сердика” ще бъдат представени артистите Анна Васоф (Чехия/Австрия), Георги Георгиев (България/ Германия) и Максимилиан Праматаров (България/Австрия). Творбите им „Kinetic Objects”, oбекти и видео на Анна Васоф, инсталацията „Aудиовизуална репрезентация на данни от крайбрежни градове” на Георги Георгиев и „Grisailley”, видео инсталацията и обекти на Максимилиан Праматаров, могат да бъдат видяни до 26 октомври 2019 г.

Анна Васоф

Кинетични обекти (2019)
Скок, Графиката на функция, Времеви вибрации

Видеа: Неща и чудеса 2022, 4мин, Неща и чудеса 2227, 6 мин.

„Неща и чудеса” е поредица от къси филми, които се занимават с ежедневни неща, познати на всички: метли, обувки, чистачки, хармоники и т.н., използвани по начин, далеч от обичайното им обозначение. Художникът конструира от тях абсурдни и непрактични ситуации, така че познатите предмети променят първоначалното си функционално предназначение в малки чудеса. По този начин елементът на неочакваното се добавя към ежедневните предмети, които ни изпращат от реалността, което ни позволява да видим света по нов начин.

Георги Георгиев

Aудиовизуална репрезентация на данни от крайбрежни градове, инсталация

Aудиовизуална репрезентация на данни от крайбрежни градове създава отделна реалност, сближавайки отдалечени географски точки въз основа на тяхната близост до Световния океан. Произведението е вдъхновено от „Последният запис на Крап“ от Самюел Бекет. Интервюта с хора от различни възрасти, които живеят в разположени по брега на Черно и на Северно море градове, са в основата на инсталацията. Интервюирани на различна възраст представят градовете Шабла и Норт Берик. За всяка възрастова група, например 10, 38, 77 години, е избран говорител, който отговаря на следния въпрос: каква беше изминалата година за теб? Неопределеното естество на въпроса предполага той да бъде тълкуван от отговарящите, като по този начин се придава литературен облик на представеното населено място.

Максимилиан Праматаров 

Grisailley, видео инсталация и обекти

Grisailley е смесваща дигиталните медии творба, която работи с навно смесване на цветовете и нашите възприятия.
Едната част от творбата е видеопрожекция на две нива. Първото ниво (канал) е черно-бял запис на цъфтящо пролетно растение. Второто ниво (канал) е запис на ръчни настройки на основните цветови филтри. Втората част е скултурен обект – палитра, направена от евтини безалкохолни напитки.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart