Духовна София

На 3 април тази година се навършват 140 години от обявяването на София за столица на България. Столицата носи името на късноантичната катедрала на града  „Света София”, наричана още “Светата Премъдрост Божия”. От 21 март до 17 април 2019 г. галерия Сердика ще представи фотографската изложба „Духовна София” на Десислава Кулелиева. В изложбата са представени различни църкви, храмове и манастири в София.

Нашата галерия се намира в най-старата част на центъра на София – Женски пазар. Тази част на града се смята за зона на толерантността по отношение на различните религии, известна още като “Четириъгълник на религиозната толерантност”, където са местата за молитва на всяка от тези религии, разположени на метри едно от друго.

Десислава Кулелиева е успяла да улови точно това религиозно разнообразие. През призмата на нейния обектив, чрез общи и близки планове, се внушава енергията, която носи всяко едно духовно място. Фотографиите на авторката отразяват мирното съжителство на различните религии. Тя показава това в творбите си, принтирани на платно, като фотографира спецификата на цялостния архитектурен план на духовния обект. Работи раздвижено с отделните детайли на архитектурата и със символите на духовността.

Десислава Кулелиева е родена в София. Още от ранна възраст има интерес към фотографията. През 1989 г. завършва средно специално училище по полиграфия и фотография „Юлиус Фучик” – специалност „Фотография”. От 1993 г. до сега тя е фоторепортер във вестник „24 часа”. Има множество изложби и отличия. Публиката я разпознава с художествените й изяви на фотоизложбите „Детайлите на София” I, II, III и IV част, представени в различни открити пространства като Градската градина пред Народния театър, Градинката Кристал, парка пред НДК и пред Музея за  история на София. Направление архитектура и градоустройство издава фотоалбум – каталог  “София детайли” с  авторски фотографии и текстове. През последните години няколко пъти печели годишна награда за репортажна фотография от вестник „24 часа”. Това са само част от нейните творчески изяви и награди, които притежава.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart