MARKETSPACE
мултимедийна сайт-спесифик инсталация
05.11 – 03.12.2021

Алчността, страхът, очакванията и обстоятелствата са определящите фактори на цялата пазарна психология. Емоционалните компоненти на процеса на вземане на решения на инвеститора помагат да се обясни защо някои решения изглеждат по-рационални от други и защо други се възприемат като такива, независимо от риска, който носят и от въпросителната им морална стойност.
„Marketspace“ е мултимедийна сайт-спесифик инсталация, която интерпретира темата за прехода от маркетплейс към маркетспейс. С навлизането на дигиталните технологии класическата форма на стокова размяна или фактическия пазар се измества напълно от виртуални форми на обмен.
Проекта интерпретира резултатите на творческо изследване върху икономически колапси, конспиративни теории и психология на тълпата, вдъхновена от исторически събития и от съвременни високи технологии като алтернативни валути и прилагане на изкуствен интелект в маркетингови стратегии.
Инсталацията е многокомпонентна и е разположена в цялото галерийно пространство. Състои се от няколко елемента – видео, две групи текстилни композиции, склуптурна интервенция разположена в центъра на галерията върху светеща колона и водопад от информация от копирна хартия и рефлективни елементи.
Елементите й интерпретират темата за хибридизиране на пазара формално и абстрактно, привличайки вниманието на посетителя към скрити детайли. Комбинирането и редуването на реално съществуващи понятия (неща) с фиктивни (пример Биткойн с (засега) фиктивния Тулипчейн) създават атмосфера на един алтернативна, но не и невъзможна реалност.

Елизабет Талауер

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart