РОБИ НА ВРЕМЕТО

Галерия „Сердика” представя първата самостоятелна изложба на Мая Иванова Роби на времето, рисунки и графики. Мая Иванова е само на 23 години и вече има сериозна артистична история зад гърба си, както и участието й в коледната експозиция на галерия „Сердика” „101 рисунки“. Тогава студенти от Националната художествена академия (НХА) и изтъкнати автори показаха съвместно свои творби, а интересът към рисунките на Мая Иванова беше показателен за нейния талант. Това е и основната причина галерия „Сердика”, която вече завоюва своето сериозно място сред столичния артистичен елит като галерия за съвременно българско изкуство, да подкрепи Мая Иванова и да курира първата й изложба.

Преди няколко месеца Мая Иванова завършва своята бакалавърска степен специалност „Графика” в НХА, а в момента продължава следването си в магистърска програма „Илюстрация“ (НХА).

Ходът на времето винаги е бил тема, която вълнува авторката още от дете. Интересно й е да наблюдава как хората около нея се променят, както психически, така и визуално. В изложбата „Роби на времето” се откриват повтарящи се мотиви за времето, вълшебни пространства и мистериозни  образи, с които тя изразява своя вътрешен свят.

В изложбата „Роби на времето” ще бъдат представени рисунки и графики. Рисунките са създадени през последните няколко години. Мая Иванова проявява задълбочен и последователен интерес към рисунката като използва предимно мекотата на въглена и молива за реализиране на своите портрети и фигури. За концепцията на серията от пет графики „Роби на времето”  Мая Иванова споделя: „Те са един повод да се замислим за „лентата на живота“ и как мимолетността на сегашния момент го прави изключително ценен, как всяка една песъчинка от пясъчния часовник е важна”.  Графиките са в техника суха игла. Авторката избира тази техника, тъй като тя най-добре би предала фините щрихи и детайли от рисунките й. Мая Иванова работи със стари класически техники, които овладява и развива през годините, използва лични теми и сюжети, представени красиво и деликатно за публиката.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart