Шевици от историята на Женски пазар

 Галерия „Сердика” отваря врати за почитателите на българските традиции и фолклор с една нетрадиционна експозиция, която ще покаже историята на Женски пазар чрез българската шевица. От 23 юли до 29 август 2020 г. гостите на галерия „Сердика” ще видят за първи път 27 везани ръкави, характерни за женската носия на Софийски регион, които са част от личната колекция на Маргарита Георгиева. Ръкавите са създадени от нейната баба Севда и продавани тук на Женски пазар в периода от 1924 г. – 1948 г. Куратор на изложбата „Шевици от историята на Женски пазар“ е младата Стефания Илиева, пра-пра-внучка на баба Севда.

Експозицията „Шевици от историята на Женски пазар“ ще разкаже за значението на ръкава в българската носия. В миналото софийският ръкав се е наричал свиленица и е един от най-наситените с шевица, орнамент и цвят във фолклорната ни везбена традиция. 27-те везани ръкави, които ще бъдат показани в галерия „Сердика” са автентични образци от началото на 20 век с приблизителни размери 30х52 см. и са експонирани в рамка.

Гостите на галерия “Сердика” ще могат да се насладят и на репродукция на картината на Антон Митов „Пазар в София” от 1899 г., предоставена от Софийска градска художествена галерия, както и на документи, архивни факти за търговията на Женски пазар. Ще бъдат показани и художествени картички, които са част от личната колекция на Здравко Петров от „Историческите маршрути“ на София.

Стефания Илиева е родена през 2002 г. в София. Тази година завършва Xaverian Колидж в Манчестър, Англия и продължава обучението си в Central Saint Martents, UAL, Лондон със специалност „Куриране на изложби“. „Шевици от историята на Женски пазар“ е нейната първа изложба като куратор.

Маргарита Георгиева е родена през 1948 г. в София и  се занимава с бродерия от дете. Член е на задругата на майсторите от 2004 г. Притежава енциклопедични познания по българска национална бродерия, шевици и орнамент. В дългогодишната си практика на занаятчия и майстор е била автор на костюми и бродерия за изложби, филми, театър, музикални и танцови спектакли в страната и чужбина. Тя е един от основателите на „Работилница Везба“ – училище за бродерия и демонстрационен център на везбени техники и орнамент.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart